Νέα έξυπνη ινσουλίνη δίνει ελπίδες για την θεραπεία του διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 19:24

Νέα έξυπνη ινσουλίνη δίνει ελπίδες για την θεραπεία του διαβήτη

Νέες «έξυπνες» ινσουλίνες οι οποίες βρίσκονται υπό δοκιμή θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης της νόσου, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Μια εφάπαξ δόση της «έξυπνης» ινσουλίνης θα αρκεί για την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος και ενέσεις όλη την ημέρα για να κρατούν το σάκχαρο υπό έλεγχο. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το νέο αυτό εύρημα είχε πολύ καλά αποτελέσματα- τουλάχιστον στα ποντίκια. Σύντομα οι επιστήμονες σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε ανθρώπινες δοκιμές, αλλά προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών πριν από η θεραπεία μπορέσει να γίνει πραγματικότητα για τους ασθενείς.

«Έξυπνη» ινσουλίνη


Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι είτε δεν κάνουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φυσική ινσουλίνη, βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης για να είναι υγιείς. Αλλά η ενέσιμη ινσουλίνη μπορεί επίσης να κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέσουν πολύ χαμηλά, και τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Ο Δρ Ντάνυ Τσου και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν στο εργαστήριο μια τροποποιημένη έκδοση της κλασσικής ινσουλίνης η οποία είναι μακράς διάρκειας.

Η «έξυπνη» ινσουλίνη περιλαμβάνει μια ομάδα μορίων που συνδέονται με τις πρωτεΐνες του αίματος και κυκλοφορούν στο αίμα σε ανενεργή κατάσταση. Όταν το σάκχαρο αυξηθεί, η «έξυπνη» ινσουλίνη ενεργοποιείται/

Στο πλαίσιο των σχετικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι μία ένεση της «έξυπνης» ινσουλίνης, λειτούργησε για τουλάχιστον 14 ώρες στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα για το διαβήτη τύπου 1. Η «έξυπνη» ινσουλίνη φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης επαναλαμβανόμενα και αυτόματα όταν οι ερευνητές χορηγούσαν ζάχαρη στα πειραματόζωα.

«Κατά βάση, τοποθετήσαμε έναν 'αισθητήρα γλυκόζης' επάνω στο μόριο της ινσουλίνης», δηλώνει ο Δρ Ντάνυ Τσου, επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

news.gr




00 inkefalonia general ad 300X250